Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Helyismereti adatbázis

Szegedi Kis István (Dombormű)
Készítette: Mladonyiczki Béla (1936-1995) szobrászművész | megtekintve: 2183 alkalommal
Kiállító: Békési Tanács
Anyaga: Mészkő
Kiállítás dátuma: 1965.
Lelőhely: Békés, Petőfi Sándor u. 11-13.


Emlékszöveg

"Szegedi Kis István 1505-72
a békési gimnázium alapítója.
Adományozta a Békési Tanács.
Készítette: Mladonyiczki Béla
szobrászművész tanár."Életrajz, történet

Szegedi Kis István
(1505-1572)

Helvét vallású, jeles prédikátor, püspök, professzor, egyházi, író. Szülei a Kunságból kerültek Szegedre. Apja az elemi iskola után Lippára vitte tanulni tehetséges gyermekét. Ezt befejezve az akkor virágzó és reformációt befogadó Gyulára ment a nemrég felállított főiskolára. A gyulai városi tanács támogatásával először Bécsbe, majd Krakkóba ment.
1552 elején városunkba költözött, elfogadta a békési egyház meghívását. Békés akkor az Alföld egyik legnagyobb lélekszámú gyülekezete volt. Itt a lelkészi teendők mellett főképpen tanítással foglalkozott. Latin iskolát szervezett és tanított benne. Ez az iskola volt a későbbi utódok által többször újjászervezett és messze környék tanulóit magába foglaló mai gimnázium őse.
Kiváló szónok, s mint tudományosan képzett író, megalkotta egyháza legfontosabb elméleti könyvét. Valamennyi munkáját latin nyelven írta, s azok csak halála után jelentek meg. Műveinek megjelenésében pótolhatatlan érdeme volt Skaricza Máté prédikátornak, aki utódja lett Szegedi Kis Istvánnak. Sajtó alá rendezte s megírta szeretett mesterének életrajzát is (Vita Stephani Szegedini) a Theologiae sincerae c. műve bevezetőjeként.
Öt ma is énekelt egyházi éneket szerzett. A békési gimnázium ma is alapítója, Szegedi Kis István nevét viseli. Emléktáblája is van az iskola falán.

Készült: Futaki Gergely Szegedi Kis István című tanulmánya felhasználásával. Megjelent a Békési Életrajzi kislexikonban.

Forrás

  • Dr. Balanyi László: A Békési Szegedi Kis István Református Gimnázium és Szakközépiskola Fiúkollégiumának története. Békés, 1974. Kézirat
  • Békési életrajzi kislexikon. Békési Városvédő és Szépítő Egyesület. Békés, 2001. p. 118-120.
  • Kortárs magyar művészeti lexikon H-Ö. Enciklopédia Kiadó, Bp. 2000. p. 809.


Kapcsolódó képek