Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Helyismereti adatbázis

Munkácsy Mihály (Emléktábla)
Készítette: | megtekintve: 1592 alkalommal
Kiállító:
Anyaga: Műkő
Kiállítás dátuma: 1973.
Lelőhely: Békés, Széchenyi István tér 2.


Emlékszöveg

"Az e területen lebontott
épületben festette meg
Munkácsy Mihály
1866-ban
Nagy Matildot
és Tóth Irmát"


Életrajz, történet

Munkácsy Mihály (született: Lieb Mihály Leó) festőművész Munkácson született 1844-ben. Szüleit az 1850-es években elveszítette, így anyai nagybátyjához Reök István ügyvédhez került Békéscsabára. Nagybátyja asztalos inasnak adta. A keserves inas évek 1858-ban értek véget a felszabadulással. Munkácsy ekkor elhagyta Békéscsabát, de élete során mindig visszatért hosszabb-rövidebb időre.
Munkácsy Mihály jelenléte Békés városában is megtalálható. 1866-ban a már lebontott Konsitzky-féle ház egyik helyiségében festette meg Nagy József békési főszolgabíró lányát, Nagy Irmát és Tóth István leányát, Tóth Matildot. A Nagy Irmáról készült festmény hollétéről évekig nem lehetett tudni, majd 1929-ben került elő egy hagyatéki árverezéskor.
A Tóth Matildról készült festményt 2012-ben láthatta először a nagyközönség, a festőről elnevezett békéscsabai múzeumban.
A megörökítés eseményének, valamint a festő békési tartózkodásának állított emléket a Református Gimnázium ifjúsága 1945-ben. Ekkor még a következő szöveggel: „Ebben a házban festette meg 1866-ban Munkácsy Mihály Nagy Matildot és Tóth Irmát.”
Az 1970-es években azonban a Széchenyi tér ezen részén lévő üzleteit elbontották, s helyére épült a „lepkeház”. Az emléktáblát nem felejtették el lokálpatriótáink, hiszen 1973-ban megépített új társasházon újra elhelyezték, kisebb változtatásokkal az eredeti szöveghez képest.

Forrás

  • Durkó Antal. Békés nagyközség története./ Történeti és kulturális monográfia/ Petőfi- nyomda könyv- és lapkiadó vállalat, Békés. 1939. p. 212.
  • Czeglédi Imre. Munkácsy Békés megyében. Békéscsaba, 2004. p. 115.,159


Kapcsolódó képek