Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Helyismereti adatbázis

Takács István (Emléktábla)
Készítette: | megtekintve: 1376 alkalommal
Kiállító: Békés Város Önkormányzata
Anyaga: Márvány
Kiállítás dátuma: -
Lelőhely: Békés, Petőfi Sándor u. 1.


Emlékszöveg

"Takács István
1908-1980
1945-1970 között a
3. számú általános
iskola igazgatója volt.
Tisztelői nevében Békés
város önkormányzata"


Életrajz, történet

Takács István
(1908-1980)

Békésen született 1908. június 12-én, csatárkerti 6 gyermekes szegényparaszt család ötödik gyermekeként. Iskoláit Békésen, majd a Debreceni Református Kollégiumban és Tanítóképzőben végezte, az egyház segítségével. Tanulmányainak befejezése után, 1928-ban kántor-tanítói diplomával a kezében, küldetéstudatának birtokában kezdte meg működését.
Elképzelése valóra vált, Békésen kapott tanítói állást a református egyház iskolájában. Így életét munkás évei is szülővárosához kötötték. Az Irányi u. 3. sz. alatti egytantermes iskolában sok békési gyermeket vezetett be a tudás alapvető rejtelmeibe. Munkáját kiváló pedagógiai érzékkel és felkészültséggel végezte. Egy egész életre szóló élménnyel gazdagította tanítványait, nemcsak a tudás, hanem az emberség, a becsület, a család és hazaszeretet, a hit szellemében is.
Egyszerű, közvetlen, segítőkész, de határozott pedagógus volt. Gyermek- és emberszeretete, tisztelete révén népszerű volt tanítványok, szülők és kollégák között egyaránt. Munkája és annak eredménye mindig messze túlmutatott a tanterem és az iskola falain. Sokrétű és gazdag munkát végzett a felnőtt lakosság körében is.
Szakmai felkészültsége és emberi magatartása alapján 1954-ben felkérték és megválasztották a Petőfi u. 1. sz. alatt működő (3. sz.) általános iskola igazgatójának. Vezetői rátermettségét mutatja, hogy e munkakört 25 évig (nyugdíjba vonulásáig) töltötte be. A nevelési és oktatási tevékenységet szolgálatnak tekintette, és a pedagógus pályán induló fiatalokat is erre nevelte.[…]
Tanítványai és mindazok, akik vele együtt dolgoztak – iskolán belül és kívül - tisztelettel vették körül és megbecsüléssel gondoltak rá 1980-ban bekövetkezett halála után is. Ezt mutatja – és maradandó emlékét őrzi – a Petőfi u. 1 szám alatti iskola (Kollégium) falán a Békés Város Önkormányzata által tisztelői nevében elhelyezett emléktábla is.

Vámos László

Békési életrajzi kislexikon. Békési Városvédő és Szépítő Egyesület. Békés, 2001. p. 133-134.

Forrás

  • Békési Újság VII. évf. (1999) 23.sz. p. 6.


Kapcsolódó képek