Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Helyismereti adatbázis

Szabó Miklós (Kopjafa)
Készítette: Gyaraki Imre békési gépészmérnök, bognár és az iskola tanulói | megtekintve: 1437 alkalommal
Kiállító: Farkas Gyula Mezőgazdasági Ipari Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
Anyaga: Fa
Kiállítás dátuma: 1999.11.27.
Lelőhely: Békés, Hőzső u. 39.
Életrajz, történet

Szabó Miklós
(1904-1960)

Budapesten született. Tanulmányait is ott végezte. A szabad természet iránti érdeklődése a kertészeti ismeretek elsajátítása felé irányította. Középiskolai tanulmányait befejezve a Fővárosi Növénykertben, ezt követően a Budaörsi Állami Törzsgyümölcsös telepén volt kertészgyakornok, majd kertész. Közben a Kertészeti Egyetem elődjében szerzett szakmai diplomát.
Kiváló szervezőkészsége alapján bízzák meg az 1946-47-es tanévben a békési Kertészeti Középiskola megszervezésével. Itt kiváló iskolát indított útjára, tangazdaságot is szervezve mellé. A szakmai, elméleti és gyakorlati tárgyak oktatására a legjobb szakembereket nyerte meg, a közismert tárgyak tanítását
Szabó Miklós kiváló vezető, tanár és pedagógus volt. A szakmai képzés mellett nagy gondot fordított az ifjúság nevelésére is. Sajnos, 1950-ben politikai szűklátókörűségből egy ígéretesen kibontakozó iskolát szüntettek meg az akkori hatóságok. Így mindössze egy évfolyam érettségizhetett Békésen. A többi évfolyamot Szegedre helyezték, az iskolával együtt Szabó Miklóst is.
Súlyos betegsége miatt 1960-ban Gödöllőn halt meg.
A Farkas Gyula Szakképző Iskola és Gimnázium a hajdani tanítványok jelenlétében az iskola emlékparkjában kopjafát állított emlékére, halálának 40. évfordulóján.

Készült: Vámos László Szabó Miklós című tanulmánya felhasználásával. Megjelent a Békési életrajzi kislexikonban.

Forrás

  • Békési Újság. VII. évf. (1999) 25. sz. p.18.


Kapcsolódó dokumentumok