Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Helyismereti adatbázis

Németh László (Emléktábla)
Készítette: Szabó Mária békési művész a domborművet, Minya Gábor békési kőfaragó az emléktáblát készítette. | megtekintve: 1586 alkalommal
Kiállító: Békési Városvédő és Szépítő Egyesület
Anyaga: Márvány
Kiállítás dátuma: -
Lelőhely: Békés, Teleki László 31.


Emlékszöveg

"Németh László a nagy író-gondolkodó és családja ebben a házban kapott menedéket néhány hónapig 1945-ben.
Városvédő Egyesület"


Életrajz, történet

Németh László
(1901-1975)

1901. április 18-án született Nagybányán, s 1975. március 3-án halt meg Budapesten. Író, esszéista, orvos. Anyja tanár, a család Nagyváradról költözött Budapestre, és Németh László itt végezte tanulmányait. Orvosi diplomát szerzett, de inkább az irodalom vonzotta. A rádió irodalmi osztályát 1934-35-ben ő irányította. A népi írók legnagyobb hatású ideológusa volt. Munkássága alapján a huszadik századi prózairodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. 1945 és 1953 között visszavonultan élt. 1952-ben József Attila díjat, 1957-ben Kossuth–Díjat kapott.
Békési tartózkodása úgy alakult, hogy 1945-ben a lebombázott, éhező Budapestről az ugyancsak éhező Németh Lászlót és családját a békési származású dr. Püski Sándor, a Magyar Élet kiadó tulajdonosa – Németh László kiadója – Békésre hozta erősödni, regenerálódni. Féja Géza írót és Török Erzsébet Kossuth-díjas énekművésznőt is hasonló szándékkal hozta ide. Németh Lászlóék 1945. március 10-én érkeztek Békésre, mint először a „Kortárs”-ban 1970-ben megjelent „Óraadók királysága” c. írásában erről Németh László beszámolt. Nyeste János vaskereskedő főtéri házában kapott elszállásolást és a népes családjával együtt rövid idő alatt kondícióban is megerősödtek. Nem mindenki fogadta őket szívesen. Egy diákplakát ügy miatt – amiben szerepe nem volt – Fájával együtt kihallgatták, de Németh Lászlót elengedték udvarias bánásmód mellett. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az itteni gimnáziumban nem kapott óraadói állást. Miután Hódmezővásárhelyre hívták az ottani leánygimnáziumba, 1945 őszétől ott vállalt állást és tanított évekig, családja viszont továbbra is Békésen maradt s ide járt hozzájuk Németh László. Itteni tartózkodása alatt kétszer is meglátogatta az átutazó Illyés Gyula és a politikai körutakon Békésen tartózkodó Veres Péter is. Békési tartózkodása alatt írt egy be nem fejezett darabot. „Lányaim” című regényében is több utalás van békési tartózkodásáról. A Széchenyi téren és a Teleki utcában emléktábla jelöli a család által lakott házat, illetve annak helyét. Az író nevét viseli a békési középiskolai kollégium is.

Futaki Gergely

Békési életrajzi kislexikon. Békési Városvédő és Szépítő Egyesület. Békés, 2001. p. 95-96.

Megjegyzés

Az 1940/50-es években a Széchenyi István tér 15. szám alatt lévő épület helyén Nyeste János vaskereskedőnek volt üzlete, az otthona pedig a Teleki László utca 31. szám alatt volt. Németh László írót és családját ők fogadták be, miután 1944-ben bombatalálat következtében otthonuk megsemmisült. A családfő nem ismerte Németh Lászlót, viszont lánya Nyeste Piroska, az író olvasói közé tartozott, akit később az író franciára és oroszra tanított.

Forrás

  • Békési Újság IV. évf. (1996) 14. sz. p.19-21.
  • Békési Újság III. évf. (1995) 7. sz. p.7.


Kapcsolódó dokumentumok